Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Prezi, Δώσε άλλο αέρα στις παρουσιάσεις σου


Το πιο γνωστό πρόγραμμα παρουσιάσεων που συνήθως χρησιμοποιούμε για να παρουσιάσουμε μια εργασία ή μια διδακτική ενότητα είναι το Power Point της Microsoft. 
Ωστόσο αν σου αρέσει να δώσεις έναν άλλο αέρα στις παρουσιάσεις σου με έντονο το στοιχείο της κίνησης πολύ ενδιαφέρον είναι το πρόγραμμα Prezi. Πρόκειται για μια online εφαρμογή που σου επιτρέπει να ετοιμάσεις όμορφες παρουσιάσεις τις οποίες μπορείς να αποθηκεύσεις αλλά και να δημοσιεύσεις σε κάποια ιστοσελίδα ή blog.
Το πρόγραμμα παρέχεται με πληρωμή, υπάρχουν ειδικές τιμές για σχολεία, ωστόσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και δωρεάν κάποιες από τις εφαρμογές που παρέχει, χωρίς όμως στην περίπτωση αυτή να έχουμε πρόσβαση σε όλη τη γκάμα των επιλογών που προσφέρει η εφαρμογή.

Ακολουθεί ένα μάθημα με τα βασικά βήματα για να φτιάξεις και να παρουσιάσεις μια παρουσίαση με το πρόγραμμα Prezi.

Ανοίγουμε την κεντρική σελίδα του Prezi και κλικάρουμε στο κέντρο όπου γράφει "Get Started", αυτό μας οδηγεί σε μια νέα σελίδα, κάνουμε δωρεάν εγγραφή πατώντας εκεί που γράφει "continue with public presentations, εκεί κάνουμε εγγραφή δίνοντας email.


Όταν ολοκληρώσουμε την εγγραφή κάνουμε πάλι login και πλέον είμαστε έτοιμοι για να δημιουργήσουμε την πρώτη μας παρουσίαση. Επιλέγουμε λοιπόν new prezi και ξεκινάμε.


Στην νέα καρτέλα που θα εμφανιστεί μπορούμε να επιλέξουμε κάποιο από τα έτοιμα templates αλλά να δημιουργήσουμε και το δικό μας στην περίπτωση αυτή επιλέγουμε το "Start blank prezi".


Από την επιφάνεια που θα σας διαθέσει επιλέξτε εισαγωγή εικόνας (insert image). Το prezi τότε θα σας δώσει δύο δυνατότητες: ή να ανεβάσετε μία εικόνα από τον υπολογιστή σας ή να εισάγετε μία εικόνα από την Google. Ότι και να κάνετε από τα δύο φροντίστε η εικόνα που θα επιλέξετε να είναι μεγάλη (πλάτους τουλάχιστον 1200) και σχετική με το θέμα σας, γιατί θα την χρησιμοποιήσετε ως φόντο της παρουσίασής σας. Εισάγετε την εικόνα και μεγαλώστε την από τις γωνίες μέχρι το μέγεθος που τη χρειάζεστε. 

Στη συνέχεια από την αριστερή πλευρά επιλέγουμε το "Rectangle frame" αυτόματα προστίθεται στην εικόνα ένα πλαίσιο που μπορούμε να προσθέσουμε το κείμενο που θέλουμε. Το πλαίσιο μπορεί να μετακινηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της εικόνας επιθυμούμε. Μπορείτε επίσης να εισάγετε και εικόνα και να τα περικλείσετε με περίγραμμα. 


Όταν θα έχετε τελειώσει με γραψίματα, εικόνες και περιγράμματα, θα πρέπει να ορίσετε τη σειρά με την οποία θέλετε να γίνει η προβολή τους. Αυτό γίνεται με το κουμπί EDIT PATH κάτω αριστερά. Μόλις το πατήσετε το prezi θα ορίσει ως νούμερο 1 φυσικά την εικόνα του φόντου σας. Μετά κάνοντας εσείς κλικ μπορείτε να βάλετε το 2, 3, 4 κλπ. Έτσι θα ορίσετε με ποια σειρά θα παρουσιαστούν τα διάφορα σημεία της παρουσίασής σας. 
Κάθε φορά που θα πατάτε έναν αριθμό το prezi θα προσθέτει μια διαφάνεια στην αριστερή στήλη. Στο σημείο αυτό κάντε τρελούτσικα πράγματα. Ανακατέψτε δηλ. τους αριθμούς σας, ώστε να κάνετε το πρόγραμμα να πηγαινοέρχεται πάνω στη φωτογραφία του φόντου σας. Αυτό είναι που το κάνει και ξεχωριστό. Στο  τέλος θα πρέπει η παρουσίασή σας να γίνει κάπως έτσι: 

Μπορείτε επίσης από το insert να προσθέσετε βίντεο από το youtube ή ακόμη και μουσική να παίζει την ώρα της παρουσίασης επιλέγοντας το "Add Background music".
Επιλέγοντας exit αποθηκεύεται η δουλειά σας την οποία μπορείτε να δημοσιεύσετε.


Πάρτε μια ιδέα της εφαρμογής από μια παρουσίαση του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου