Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Σύγχρονη ισλαμική αρχιτεκτονική - To Sheikh Zayed Grand Mosque



















Ένα κτίριο μοναδικής ομορφιάς βρίσκεται στο Άμπου Ντάμπι (Abu Dhabi) την πρωτεύουσα των Αραβικών Εμιράτων. Πρόκειται για το Sheikh Zayed Grand Mosque (Arabic: جامع الشيخ زايد الكبير‎), που είναι το κεντρικό τζαμί του κράτους. Παρατηρώντας το παίρνουμε μια ιδέα της σύγχρονης ισλαμικής αρχιτεκτονικής, όπως τουλάχιστον αυτή αναπτύσσεται στην περιοχή της αραβικής χερσονήσου.


     Η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του μεγαλόπρεπου τζαμιού ανήκει στον προηγούμενο ηγέτη του κρατιδίου των Αραβικών Εμιράτων Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει μια κατασκευή που να ενώνει τις πολιτιστικές αντιθέσεις του ισλαμικού κόσμου καθώς και τις παραδοσιακές αλλά και μοντέρνες αξίες της αρχιτεκτονικής. Το τζαμί κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1996-2007. Είναι το μεγαλύτερο τζαμί στα Αραβικά Εμιράτα και το 8ο στη σειρά μεγαλύτερο τζαμί του κόσμου. Το μέγεθος του τζαμιού είναι ισοδύναμο περίπου με πέντε στάδια ποδοσφαίρου.


Μέσα στο τζαμί στεγάζεται το Sheikh Zayed Grand Mosque Center (SZGMC), πρόκειται για ίδρυμα που εκτός από τα θέματα λειτουργίας του τζαμιού αναπτύσσει και προγράμματα περιήγησης αλλά και άλλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Στο τζαμί στεγάζεται επίσης και μεγάλη βιβλιοθήκη, η οποία εκτός από τα κλασσικά ισλαμικά βιβλία προσφέρει στο κοινό της και μια ευρύτερη γκάμα βιβλίων που αφορούν στις επιστήμες, τον πολιτισμό, την καλλιγραφία και τις τέχνες. Επίσης περιλαμβάνει συλλογές από νομίσματα αλλά και σπάνιες εκδόσεις που χρονολογούνται 200 χρόνια πριν. Η συλλογή περιλαμβάνει υλικό από ένα ευρύ φάσμα γλωσσών, όπως: Αραβικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Γερμανικά και της Κορεατικά.



Η Αρχιτεκτονική

Το Sheikh Zayed Grand Mosque με το σχεδιασμό του ενώνει τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τεχνίτες και υλικά από πολλές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, την Ινδία , την Τουρκία, τη Μαλαισία , το Ιράν, η Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Νέα Ζηλανδία και την Ελλάδα. Περισσότεροι από 3000 εργάτες και 38 φημισμένες κατασκευαστικές εταιρείες πήραν μέρος στην κατασκευή του τζαμιού. Ως προς τα υλικά επιλέχθηκαν φυσικά υλικά που αντέχουν στο χρόνο και δε φθείρονται εύκολα, όπως  μάρμαρο, χρυσός, ημιπολύτιμοι λίθοι, κρύσταλλα και κεραμικά.



Ο σχεδιασμός του αποτελεί έναν συνδυασμό αρχιτεκτονικής Περσικών, Μογγολικών και Μαυριτανικών τζαμιών και ιδίως του Τζαμιού Badshahi στη Λαχόρη του Πακιστάν και του Τζαμιού Hassan II στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκο. Η διάταξη τρούλο και η κάτοψη του τζαμιού είναι εμπνευσμένα από το Τζαμί Badshahi και η αρχιτεκτονική είναι εμπνευσμένη από περσικά, μογγολικά και μαυριτανικά μοτίβα. Οι καμάρες του είναι καθαρά μαυριτανικής νοοτροπίας και οι μιναρέδες οι κλασσικοί που συναντάμε στην αραβική χερσόνησο.





Διαστάσεις και στατιστικά στοιχεία










Το τζαμί είναι αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει πάνω από 40.000 προσκυνητές. Η κύρια αίθουσα προσευχής μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 7.000 πιστούς. Υπάρχουν δύο μικρότερες αίθουσες προσευχής, 1.500 ατόμων χωρητικότητας η κάθε μια, μια από τις οποίες αποτελεί τη γυναικεία αίθουσα προσευχής. 
Υπάρχουν τέσσερις μιναρέδες στις τέσσερις γωνίες της αυλής που υψώνονται περίπου στα 107 μέτρα (351 ft) σε ύψος. 
Η αυλή, σε σχέδιο λουλουδιού έχει μέγεθος περίπου 17.000 m2, και θεωρείται ότι είναι διακοσμημένη με το μεγαλύτερο μαρμάρινο μωσαϊκό του κόσμου. 
Το χαλί στην κύρια αίθουσα προσευχής θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο χαλί του κόσμου. Είναι κατασκευασμένο από ιρανική εταιρεία χαλιών και σχεδιασμένο από τον Ιρανό καλλιτέχνη Αλί Khaliqi. Το χαλί αυτό έχει συνολική έκταση 5.627 m2. Το βάρος του είναι 35 τόνοι και το υλικό κατασκευής είναι κυρίως μαλλί (που προέρχονται από τη Νέα Ζηλανδία και το Ιράν). Υπάρχουν 2268000000 κόμποι στο χαλί και χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί.


Περισσότερες πληροφορίες για το όμορφο αυτό αρχιτεκτονικό δημιούργημα στον επίσημο ιστότοπό του Sheikh Zayed Grand Mosque

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου