Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Η ζωή και το έργο καλλιτεχνών της Αναγέννησης


Στο πολιτιστικό πρόγραμμα "Η ζωή και το έργο καλλιτεχνών της Αναγέννησης", στόχος ήταν οι μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα τη ζωή αλλά κυρίως το έργο των μεγάλων ζωγράφων της εποχής της Αναγέννησης καθώς και τα σημαντικότερα ρεύματα της ζωγραφικής.

Ιερώνυμος Bosch, Ο κήπος των απολαύσεων 

Η Αναγέννηση


Mε τον όρο «Αναγέννηση» εννοούμε το σύνθετο πολιτιστικό, ιστορικό και κοινωνικό φαινόμενο που εμφανίστηκε κατά το 15ο και το 16ο αιώνα στη Δυτική Ευρώπη. Η οικονομική άνθηση και η πολιτική οργάνωση της Φλωρεντίας αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν εκεί τα πρώτα και βασικά χαρακτηριστικά της Αναγέννησης.

Pieter Bruegel, Ο χωριάτικος γάμος 1566-1569

Η τέχνη την εποχή της Αναγέννησης


Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Η Βάπτιση του Χριστού 1472-1475
Ραφαέλ, Οι γάμοι της Παρθένου,


Η τέχνη αποδεσμεύτηκε από το θρησκευτικό δογματισμό, και η ομορφιά του πραγματικού κόσμου ήταν πλέον το νέο πεδίο της καλλιτεχνικής αναζήτησης. Ο άνθρωπος και ο χώρος γύρω από αυτόν αποτέλεσαν το κεντρικό σημείο αναφοράς των καλλιτεχνικών μελετών της Αναγέννησης. Ο καλλιτέχνης επιδίωκε να αναβιώσει, μέσα από την τέχνη, το μεγαλείο της αρχαιότητας, και ο στόχος αυτός εξαπλώθηκε σιγά σιγά από τις πόλεις της Βόρειας Ιταλίας στην υπόλοιπη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη.







Για τους λάτρεις της τέχνης, στη συνέχεια μπορείτε να ξεφυλλίσετε την εργασία των παιδιών, είναι ένα οδοιπορικό στους σπουδαιότερους σταθμούς της τέχνης της Αναγέννησης, μέσα από την επιλογή σπουδαίων έργων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου