Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ο Σπανός και οι Σαράντα Δράκοι - Ένα κυπριακό παραμύθι



Ένα από τα πιο γνωστά κυπριακά παραδοσιακά παραμύθια είναι: "Ο Σπανός τζι' οι σαράντα δράτζιοι". Η ιστορία του έργου έχει να κάνει με ένα παλικάρι, τον Σπανό και τους Σαράντα Δράκους που ζουν κοντά στο χωριό του. Όταν οι σαράντα Δράκοι σταματούν την ροή του νερού στο χωριό, ο Σπανός αποφασίζει να τους εξοντώσει και διεκδικήσει πίσω το νερό. Έτσι αρχίζει ένα αντιπάλεμα εξυπνάδας και θάρρους ενάντια στη δύναμη και στο μέγεθος. Ο Σπανός καταφέρνει να μπει στο κάστρο των Δράκων, να τους πείσει για τη δύναμη του και να επιβιώσει μέσα από τις διάφορες παγίδες που του στήνουν. 

Με το παραμύθι αυτό ασχοληθήκαμε με τη συνάδελφο κ Αναστασία Πορτοκαλλίδου μέσα στα πλαίσια του προγράμματος: "Η ιστορία της Κύπρου". Ένα νησί με ιδιαίτερη συνεισφορά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό καθώς αποτέλεσε γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ενός τόπου όπου χριστιανισμός και ισλάμ συναντήθηκαν και αυτό είχε αντανακλάσεις σε όλους τους τομείς της ζωής, του πολιτισμού, της μουσικής της τέχνης.

Μέσα στα πλαίσια αυτά ασχοληθήκαμε και με το γνωστό αυτό παραδοσιακό παραμύθι δημιουργώντας μια διασκευή του που την ονομάσαμε "ο Χαραλάμπης και οι Σαράντα Δράκοι". Ο Χαράλαμπος 63 χρόνων, πρόσφυγας στο ίδιο το νησί του,την Κύπρο,μετά από 40 χρόνια αποφασίζει να επισκεφτεί μαζί με το εγγονάκι του τη γειτονιά στην όποια μεγάλωσε και να δει τους φίλους του που μένουν ακόμα εκεί. Εκεί στο ίδιο πάρκο που και ο ίδιος το είχε πρωτακούσει, από το δικό του παππού, διηγείται στον μικρό Χαραλάμπο το παραμύθι -Ο Σπανός και οι 40 δράκοι." Παράλληλα δημιουργήσαμε ένα εικονογραφημένο βιβλίο με το κείμενο διανθισμένο με εικόνες και χαρακτικά από την Κύπρο.

Επίσης, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη βίαιη εισβολή των Τούρκων στη Μεγαλόνησο, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Σπίτι της Κύπρου - Μορφωτικό γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα (σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος συνδιοργάνωσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα / Διαγωνισμό:

Κύπρος: 1974-2014, 40 χρόνια
Δεν ξεχνώ, διεκδικώ, δημιουργώ…

Το πρόγραμμά μας πήρε μέρος στο διαγωνισμό αυτό καταφέρνωντας μάλιστα να πάρει την 5η θέση.

Στη συνέχεια παραθέτω το εικονογραφημένο βιβλίο που δημιουργήσαμε και περιλαμβάνει το γνωστό παραμύθι σε διασκευή.


Book titled 'ΓΕΛΔΕ ΣΑΠΩΝ'
Read this free book made on StoryJumper

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου