Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Jostein Gaarder, Ο Κόσμος της Σοφίας. Βιβλίο



Όποιος την ιστορία του την ίδια δεν ξέρει,
το πώς και το γιατί εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια,
στης αμάθειας το σκοτάδι μένει
και ζει μονάχα απ' τη μια στην άλλη μέρα.
Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε
Ένα μυθιστόρημα με ήρωες δύο διαφορετικές κοπέλες και έναν ανώνυμο επιστολογράφο. Ένα βιβλίο μυστηρίου. Ένα μυθιστόρημα σκέψης, γνώσης, πνεύματος, απόλαυσης, περιπέτειας. Και πάνω απ' όλα η Ιστορία της Φιλοσοφίας από την αρχή ως την εξέλιξή της μέχρι σήμερα.

Η ιστορία του ανθρώπου είναι η ιστορία της ανθρώπινης σκέψης. Ύστερα από χιλιάδες χρόνια μύθων, φαντασίας, ανθρωπόμορφων θεοτήτων και φιλοσοφίας, ο άνθρωπος ανακαλύπτει ξανά την ανάγκη της γνώσης μέσα από την προσέγγιση της αγάπης και του βαθύτερου προσδιορισμού του εαυτού του.

Ο Νορβηγός συγγραφέας Γιοστέιν Γκάαρντερ είναι καθηγητής φιλοσοφίας. Όντας λάτρης των παιδιών, βέβαιος πως η δίψα τους για γνώση είναι ανεξάντλητη και πως τα ερωτήματά τους παραμένουν τα ίδια με εκείνα που ανέκαθεν στοίχειωναν την εφηβεία των ανθρώπων - όπως "Ποιός είμαι;", "Από που έρχομαι;" - πραγματεύεται την ιστορία της φιλοσοφίας μέσα από ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα: η δεκατετράχρονη Σοφία λαμβάνει ανώνυμες επιστολές με θεμελιώδη ερωτήματα για τη ζωή της και σιγά σιγά μυείται στα μυστήρια της σκέψης. "Ποιά είσαι;", "Από που έρχεσαι;" τη ρωτάει ο άγνωστος αποστολέας. Κι ενώ η Σοφία προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματά της, οδηγείται τελικά στην αναζήτηση της φυσιογνωμίας του ύστερου 20ου αιώνα.

Το βιβλίο του Γιοστέιν Γκάαρντερ είναι ένα μαγευτικό παιχνίδι φαντασίας και γνώσης, στο οποίο συναντιούνται ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Ντεκάρτ, ο Κάντ και ο Χέγκελ με την "Αλίκη" του Λιούις Κάρολ, το θείο Σκρούτζ και το "Λυχνάρι του Αλαντίν".

Το βιβλίο ­ γράφτηκε το 1992 ­ πούλησε περισσότερα από επτά εκατομμύρια αντίτυπα, μεταφράστηκε ήδη σε σαράντα μία γλώσσες, εκδόθηκε σε εκατό χώρες και κυκλοφορεί σε CD σε τρεις γλώσσες, κατακτώντας την πρώτη θέση στις πωλήσεις στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Κορέα. Προάγγελος της επιτυχίας αυτής ήταν το Βραβείο Κριτικών Λογοτεχνίας της Νορβηγίας, το 1991, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βιβλίο της χώρας του, για το προγενέστερο, μυθιστόρημά του, «Το μυστήριο της τράπουλας».

Στην Ελλάδα το βιβλίο ο Κόσμος της Σοφίας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Νέα Σύνορα", Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη.



O Γιοστέιν Γκάαρντερ γεννήθηκε το 1952. Σπούδασε φιλοσοφία, θεολογία και λογοτεχνία στο Όσλο. Κατόπιν εργάστηκε για δέκα χρόνια ως καθηγητής φιλοσοφίας στη Μέση Εκπαίδευση. Αρχικά έγραψε βιβλία για παιδιά και εφήβους. Σήμερα ζει στο Όσλο με τη γυναίκα του και με τους δύο γιους του και ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή. Το πρώτο του μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε στα ελληνικά είναι O κόσμος της Σοφίας, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Το Μυστήριο της Τράπουλας κυκλοφόρησε το 1990, και το 1991 κέρδισε το Βραβείο Κριτικών Λογοτεχνίας της Νορβηγίας, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της χώρας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου