Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως



«Ο Μέγας Ναός της Αγίας του θεού Σοφίας», το σημαντικότερο μνημείο της βυζαντινής εποχής και ένα από τα αριστουργήματα όλων των εποχών.

Η ιστορία της Αγίας Σοφίας αρχίζει από την εποχή του Μ.  Κωνσταντίνου. Από αυτόν χτίστηκε τον 4ο αι. ο πρώτος ναός, ο οποίος καταστράφηκε. Το 415 μ.Χ. κτίστηκε στη θέση του δεύτερος ναός, μια ξυλόστεγη βασιλική που όμως καταστράφηκε και αυτός από πυρκαγιά, κατά τη «Στάση του Νίκα» που έγινε στον Ιππόδρομο το 532. Έτσι στα ερείπια αυτού του ναού κτίστηκε από τον Ιουστινιανό η σημερινή Αγία Σοφία. Ο Ιουστινιανός ξεκίνησε την ανοικοδόμηση του ναού μετά από 5 χρόνια και τα εγκαίνια έγιναν το 537 αφού είχαν τελειώσει το χτίσιμο. (Ο ναός λειτούργησε ως ορθόδοξος ναός από το 537-1204 από το 1204-1261 λειτούργησε ως καθολικός και από το 1261 μέχρι το 1453 ξανά ως Ορθόδοξος).

Ακολουθεί, σε τρία μέρη, ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ του Discavery Channel, που παρουσιάζει το μνημείο από αρχιτεκτονικής πλευράς. Δίνει πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που είναι χτισμένο και αποκαλύπτει για ποιό λόγο παρόλο που είναι χτισμένο σε μια από τις πιο σεισμογενής περιοχές του κόσμου εξακολουθεί και στέκει όρθιο. 

Αγία Σοφία, Μέρος Πρώτο:


Αγία Σοφία, Μέρος Δεύτερο:


Αγία Σοφία, Μέρος Τρίτο:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου