Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

"Όλα τα κομμάτια μαζί" Ο Αυτισμός


Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όρισε ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό την 2η ημέρα του Απρίλη για να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και των ενηλίκων με αυτισμό, ώστε να μπορούν να έχουν μια πλήρη και με νόημα ζωή.

Ο αυτισμός είναι μία σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που τυπικά διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου. Είναι μέρος μίας ομάδας διαταραχών γνωστή ως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ASD).

Ο αυτισμός εμποδίζει (καταστρέφει) την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί και να συσχετίζεται με τους άλλους. Επίσης συνδέεται με δύσκαμπτες ρουτίνες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, όπως η έμμονη ταξινόμηση αντικειμένων ή το να ακολουθεί πολύ συγκεκριμένες ρουτίνες. Τα συμπτώματα ποικίλουν από πολύ ήπια έως αρκετά σοβαρά.

Εκτιμάται ότι πάνω από το 80% των ενηλίκων με αυτισμό είναι άνεργοι. Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να απελευθερώσουν το δυναμικό αυτό περιλαμβάνει: έλλειψη επαγγελματικής κατάρτισης, η ανεπαρκής υποστήριξη με εξεύρεσης εργασίας, και διάχυτη διάκριση.


Ο Αυτισμός δεν είναι αρρώστια.  Μην προσπαθείς να με θεραπεύσεις. Προσπάθησε να με καταλάβεις.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα μπορείς να βρεις στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας: εδώ


"Όλα τα κομμάτια μαζί", μια ταινία της Μαίρης Καριωτάκη, σε σκηνοθεσία Ρένας Σκουρογιάννη με θέμα τον αυτισμό.


Μια παρέα, μια καφετέρια, μια φλυτζάνια, χίλια κομμάτια.. Η ταινία αποτελεί ένα στιγμιότυπο από την καθημερινότητα του Βασίλη, ενός φοιτητή που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού και παλεύει με τις φοβίες και τις εμμονές του. Παλεύει,να σταθεί σε μια κοινωνία που δεν χαρίζεται στην διαφορετικότητα. Δίπλα του, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο, οι φίλοι του. Τα υπόλοιπα κομμάτια του πάζλ.


Άλλα σχετικά βίντεο: 

- Είμαι ένα «παιδί με αυτισμό». Δεν είμαι ένα «αυτιστικό παιδί». Ο αυτισμός μου είναι ένα μέρος του ολικού χαρακτήρα μου.



Αυτισμός. Πώς να αναγνωρίσετε τα πρόωρα σημάδια στο παιδί.


"Ο μικρός μου αδελφός... από το φεγγάρι"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου